5 korakov do učinkovitejšega ščetkanja

To počnete že skoraj vse življenje - namreč, ščetkate svoje
zobe. Vprašati pa se morate, ali to počnete na pravilen način.
Ponujamo vam nekaj namigov za učinkovitejše ščetkanje.

 

 

1. Za začetek poskrbite za ustrezen pribor

Najprej kupite zobno ščetko z glavo, ki je dovolj majhna, da lahko doseže vse predele v vaši ustni votlini. Vselej izberite ščetko z mehkimi ali srednje mehkimi vlakni ter jo zamenjajte približno vsake tri mesece.

 

2. Uporabite zadostno količino zobne paste

Zobna pasta, ki jo iztisnete iz tube, mora pokrivati celotno dolžino glave ščetke (količina, ki ji pravimo »zrno graha«).

 

3. Ščetkajte pod kotom

Zobno ščetko naslonite na zobe pod kotom 45 stopinj ter ščetkajte v smeri od roba dlesni proti robu zoba. Posamezni potegi naj bodo krožni. Pri ščetkanju bodite nežni, saj lahko agresivno ščetkanje poškoduje sklenino in dlesni.

4. Bodite seznanjeni z lastnimi navadami

Ste vedeli, da večina ljudi na začetku svoje zobe ščetka nekoliko agresivneje in nato popusti? Večina prav tako običajno prične s ščetkanjem na enakem mestu - desničarji običajno pričnejo ščetkati zgoraj levo, levičarji pa zgoraj desno. Takšne navade lahko povzročijo prekomerno obrabo določenih zob.

Ne glede na to, kje pričnete s ščetkanjem, ne pozabite oščetkati notranjih in zunanjih ter griznih površin zob. Nežno ščetkanje jezika v smeri od zadnjega dela proti konici jezika pa pomaga odstraniti belo plast (z bakterijami), ki lahko povzroča slab zadah.

Da bi se izognili prekomerni obrabi, lahko pričnete ščetkati zobe na zunanji strani zgornjih zadnjih zob. Ravno ti predeli se namreč pogosto izpustijo, naj njih pa se nabirajo največje količine zobnih oblog. Prekomerni obrabi se lahko izognete tudi tako,  da vsakič začnete ščetkati zobe na drugem mestu.

5. Ščetkajte dve minuti za močne zobe

Vaš zobozdravnik vam je morda že kdaj priporočil, da si ob vsakokratnem umivanju zob vzamete vsaj 2 minuti za ščetkanje. Za priporočilom se skrivajo zelo dobri razlogi. Vaši zobje lahko namreč v tem času absorbirajo fluorid, ki ga vsebuje zobna pasta, so dlje časa izpostavljeni fluoridu ter se tako krepijo od znotraj navzven.

Sedaj pa izpljunite zobno pasto - fluorid učinkuje tudi potem, ko ste že prenehali s ščetkanjem!

Kako deluje fluorid?

Fluorid pomaga ščititi zobe na dva glavna načina:

Remineralizacija

Kisline v zobnih oblogah iz zob odstranjujejo minerale, zato zobje postanejo šibki, to pa včasih vodi tudi v karies. Fluorid dejansko pomaga obrniti postopek demineralizacije tako, da na prizadeta mesta prinaša minerale.

Krepitev

Fluorid se prav tako lahko absorbira v sklenino ter tako okrepi zob in ga naredi odpornejšega na kisline.

 

Sestavine v zobni pasti

Spodaj lahko najdete nekatere običajne vrste sestavin, ki so prisotne v zobni pasti, ter obrazložitve njihovega delovanja.

Abrazivi

Uporabljajo se za odstranjevanje madežev in zobnih oblog ter za poliranje zob. Običajni abrazivi vključujejo silicijev dioksid in kalcijev karbonat.

Okusi

Naravna olja in arome, ki vključujejo evkaliptusovo olje, mentol ter timol.

Fluorid

Krepi zobe in jih ščiti pred nastankom kariesa.

Gumi

Uporablja se za zgostitev zobne paste, hkrati pa pomaga zadrževati vlago, da se zobna pasta ne posuši, če oz. ko pokrovček ni nameščen na tubi.

Natrijev lavril sulfat

Peneča čistilna in razpršilna aktivna snov z antibakterijskim delovanjem.

 

Vsakodnevna nega

V šestih mesecih med rednima obiskoma vašega zobozdravnika lahko storite veliko za zagotovitev najboljše možne nege vaših zob. Ponujamo vam nekaj splošno sprejetih smernic za boljšo nego zob:

  1. Zobe ščetkajte dvakrat dnevno po dve minuti; to vam bo pomagalo odstraniti zobne obloge in bakterije.
  2. Uporabljajte zobno pasto s fluoridom, saj le-ta pomaga pri preprečevanju zobne gnilobe.
  3. Vsak dan uporabljajte zobno nitko, saj vam ta pomaga odstraniti bakterije med zobmi.
  4. Vsak dan uporabljajte ustno vodo, saj le-ta pride do mest, ki jih je težko doseči z zobno ščetko.