nurdle nurdle nurdle nurdle
Zato potrebuje našo strokovno zaščito.
Strokovnjaki za mala usta

0 - 2 let

Sijajno ščetkanje

Še preden vašemu otroku izrastejo prvi mlečni zobje, je priporočljivo, da po vsakem hranjenju njegove dlesni nežno očistite s pomočjo nežne krpe. Mlečni zobje pričnejo izraščati v obdobju med 3-12 mesecev starosti in popolnoma izrastejo do 3. leta. Ko pričnejo prodirati skozi dlesni, je lahko to za vašega malčka neprijetno, zato je nagnjen k žvečenju.

Skrb za mlečne zobe je zelo pomembna, saj le-ti pomagajo zagotoviti izraščanje zdravih in močnih stalnih zob. Takoj ko se pojavi prvi mlečni zob, ga vsako jutro ter tik pred spanjem nežno oščetkajte s krožnimi gibi. Očistite vse površine zoba, na notranji, zunanji strani ter tik ob liniji dlesni – posvetite se vsakemu zobku posebej.

Ustrezni pripomočki

Uporaba zobne ščetke in zobne paste, ki sta posebej zasnovani za otroke, mlajše od 2 let, naredi ščetkanje bolj prijetno in pomaga pri zdravem razvoju mlečnih zob vašega otroka. Na otrokovo zobno ščetko iztisnite majhno količino zobne paste s fluoridom. Zobna ščetka mora biti posebej zasnovana za otroke, in sicer mora imeti majhno glavo ter mehke ščetine, tako da se bolje prilega majhni ustni votlini.

Zdrava prehrana

Ko dojenčki zrastejo v otroke, postanejo bolj vešči pri razlikovanju okusov in, tako kot večina ljudi, imajo raje sladko hrano. Na žalost lahko ravno sladkor v takšni hrani reagira ob stiku z naravnimi bakterijami v ustih vašega otroka, pri tem pa nastajajo škodljive kisline, ki lahko napadejo zobe in povzročijo zobno gnilobo. Če vaš otrok zaradi zobne gnilobe prehitro izgubi mlečne zobe, to lahko vpliva na razvoj njegovih stalnih zob.

Sklenina pri mlečnih zobeh je tanjša od tiste pri stalnih, zato so prvi bolj dovzetni za zobno gnilobo.

Obiski pri zobozdravniku

Ob izrastu prvih zob je priporočljivo, da z vašim otrokom redno obiskujete zobozdravnika ter se, v kolikor vam zobozdravnik ne da drugačnega priporočila, vrnete vsakih 6 mesecev.

Redno obiskovanje zobozdravnika predstavlja enega najpomembnejših aspektov nege zob vašega otroka, saj se le-ta navadi na neznano okolje, razvije pa tudi koristne navade, ki mu bodo služile v prihodnosti.