nurdle nurdle nurdle nurdle
Zato potrebuje našo strokovno zaščito.
Strokovnjaki za mala usta

3 - 5 let

Sijajno ščetkanje

Ko vašemu otroku izrastejo vsi mlečni zobje, je pomembno, da le-te ščetkamo po 2 minuti zjutraj in zvečer. Če v otroku razvijete to navado zelo zgodaj, boste tako pomagali preprečiti gnilobo mlečnih zob ter poskrbeli, da bo imel zdrave stalne zobe celo življenje.

Čeprav je priporočljivo, da pri teh letih še vedno ščetkate zobe vašega otroka, ga lahko že pričnete navajati na samostojno ščetkanje. Kasneje ga lahko naučite pravilnega ščetkanja tako, da njegovo roko vodite pri izvajanju nežnih krožnih gibov po zobnih površinah ter na prednjih in zadnjih predelih zob.

Ustrezni pripomočki

Zabavno zasnovana zobna ščetka ter zobna pasta milega okusa za otroke od 3. do 5. leta pomaga spodbuditi vašega otroka k ščetkanju vsako jutro in vsak večer. Uporabite količino zobne paste v velikosti graha ter zobno ščetko, primerno za otrokovo starost. Posebej zasnovana zobna pasta pomaga krepiti zobe vašega otroka s fluoridom ter jih ščiti pred zobno gnilobo.

Otroka spodbudite, da bo zobno pasto po ščetkanju izpljunil, pri tam pa naj ustne votline ne splakuje, da lahko nekaj fluorida ostane v ustih, saj tako ustna votlina ostane zaščitena.

Zdrava prehrana

Pri otrocih vseh starosti je pomembno, da jim omejite količino sladkorja pri zauživanju hrane in pijače. Zobna gniloba je lahko tudi posledica večkratne izpostavitve sladkorjem. Po vsakem uživanju sladke hrane ali pijače sladkor reagira z zobnimi oblogami vašega otroka, pri tem pa nastajajo kisline, ki oslabijo zobe, saj iz njih črpajo kalcij ter druge minerale. Večkratni sladki priboljški tekom dneva lahko povzročijo, da zobje vašega otroka postanejo dovzetni za zobno gnilobo.

Z omejitvijo uživanja sladke hrane in pijače na obdobja v času obrokov ter nadomestitev sladke hrane z bolj zdravo lahko pomagate zaščititi zobe vašega otroka pred zobno gnilobo ter poskrbite, da bodo imeli zdrave zobe celo življenje.

Obiski pri zobozdravniku

Poleg rednega spremljanja zdravja zob vašega otroka je pomembno tudi, da vsakih 6 mesecev obiščete zobozdravnika in se pogovorite o zdravi prehrani in ščetkanju. Če niste prepričani, da pravilno ščetkate, poprosite zobozdravnika, naj vam pokaže, kako poteka pravilno ščetkanje.