nurdle nurdle nurdle nurdle
Zato potrebuje našo strokovno zaščito.
Strokovnjaki za mala usta

6 + let

Sijajno ščetkanje

Pri približno 6. letih vašemu otroku izraste mešanica mlečnih in stalnih zob z vmesnimi praznimi mesti. To je čas, v katerem skozi dlesni izraščajo prvi novi stalni zobje, zato mlečni zobje postanejo majavi. Mlečni zobje nato dokončno izpadejo, namesto njih pa ostanejo mesta za stalne zobe. Sklenina na novih stalnih zobeh še ni popolnoma izoblikovana, zato je bolj dovzetna za zobno gnilobo. Ta faza traja do najstniških let. Izguba mlečnih zob je pomemben del odraščanja za vsakega otroka ter tudi pomembno obdobje za nego zob, saj morajo stalni zobje služiti skozi vse življenje.

Do 7. leta mora biti vaš otrok pripravljen na samostojno ščetkanje. Še vedno pa je pomembno, da ga pri tem nadzorujete – poskrbite, da bo vaš otrok z nežnimi krožnimi gibi ščetkal vse površine zob, spredaj, zadaj, grizne ploskve ter vse do linije dlesni. Pri tej starosti naj bi otrok ščetkal svoje zobe po 2 minuti dvakrat na dan. Spodbudite ga, da po ščetkanju pasto izpljune ter pri tem ne splakuje ustne votline, tako da nekaj fluorida ostane v ustih in poskrbi za nadaljnjo zaščito.

Ustrezni pripomočki

Spreminjajoča se mešanica mlečnih in stalnih zob lahko oteži učinkovito ščetkanje. Z izbiro zobne paste in zobne ščetke, ki sta posebej prilagojeni za otroke, starejšim od 6 let, lahko pomagate spodbuditi vašega otroka k ščetkanju vsako jutro in večer. To je tudi odlično obdobje za pričetek uporabe ustne vode, saj le-ta pomaga doseči mesta, ki jih ščetka ne more.

Zdrava prehrana

Vaš otrok brez dvoma obožuje sladko hrano in pijačo, ki vključuje piškote, čokolado, gazirane pijače, vendar jo na žalost obožujejo tudi bakterije v njegovih ustih. Bakterije jedo sladkor in proizvajajo kislino, ki napade zobne površine ter povzroči zobno gnilobo. Najbolje je, da omejite uživanje sladke hrane in pijače na obdobja v času obrokov ter da pogostost uživanja sladkorja omejite na 4-krat dnevno.

Da bi bile stvari še bolj zapletene, kislino vsebujeta tudi zdrava hrana in pijača, kot so npr. sadje ter sadni sokovi. Pogosto uživanje takšne hrane lahko škoduje zobem vašega otroka. Zavedamo se, da je včasih težko presoditi, katera hrana in pijača lahko škodi zobem vašega otroka, zato priporočamo posvet z zobozdravnikom glede zdrave prehrane, ki bo pomagala ohraniti njegove zobe zdrave in močne.

Obiski pri zobozdravniku

Ko vašemu otroku pričnejo izraščati stalni zobje, je še toliko bolj pomembno, da redno obiskuje zobozdravnika. Ob rednih obiskih vsakih 6 mesecev bo vaš zobozdravnik lahko pravočasno opazil potencialne težave, preden se razvijejo v bolečino ali resno bolezen. Redno obiskovanje zobozdravnika je koristna navada, ki bo pomagala vašemu otroku ohraniti zdrave zobe skozi vse življenje.