Pogosto zastavljena vprašanja

Na splošno o znamki AQUAFRESH

 

Na katerem delu tube Aquafresh se nahaja rok trajanja?

Rok trajanja izdelka je natisnjen na zarezanem predelu tube ter na pokrovu od škatlice.

 

Ali zobna pasta Aquafresh vsebuje gluten?

Zobna pasta Aquafresh ne vsebuje glutena.

 

Ali zgradba tub Aquafresh vključuje lateks?

Ne, tube z zobno pasto Aquafresh ne vsebujejo lateksa ali snovi v povezavi z lateksom.

 

So izdelki Aquafresh na voljo v drugih državah?

GSK trži izdelke Aquafresh v Severni in Južni Ameriki, Evropi, v Zahodni in Južni Afriki, na Bližnjem vzhodu, v Aziji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Večino izdelkov, ki jih tržimo po vsem svetu, pogosto prilagodimo lokalnim zakonskim zahtevam ter željam in potrebam potrošnikov. Ravno zato so lahko izdelki Aquafresh, ki jih boste našli v drugih državah, nekoliko različni od izdelkov, ki so na voljo v Sloveniji.

 

Vprašanja o zdravju zob

 

Na kakšen način fluorid ščiti moje zobe pred nastankom kariesa?

Fluorid zobe ščiti pred nastankom kariesa s pomočjo procesa, ki mu pravimo remineralizacija. Karies se ponavadi pojavi na zelo majhnem ranljivem mestu na sklenini zoba. Po neprestani izpostavljenosti kislini in bakterijam to ranljivo mesto kmalu postane popolnoma razvit karies. Kisline igrajo pomembno vlogo pri razvoju kariesa, saj iz zoba odstranjujejo minerale (kalcij in fosfor) in tako zmanjšujejo odpornost proti zobni gnilobi. Temu procesu pravimo demineralizacija. Fluorid zavre učinke kislin in celo pomaga celo ustaviti demineralizacijo tako, da na demineraliziranem mestu spodbudi nadomeščanje izgubljenih mineralov. Zobna pasta Aquafresh preprečuje nastanek kariesa tako, da pomaga odstraniti bakterije, ki so vir škodljivih kislin in ki dejansko povzročajo demineralizacijo zob. Poleg tega pa zobna pasta Aquafresh kristalno strukturo zoba obogati s fluoridom in jo naredi odpornejšo proti kislini. Z drugimi besedami, zobna pasta Aquafresh krepi zaščitno zobno sklenino.

 

Kaj so zobne obloge, zobni kamen in gingivitis?

Zobne obloge so mikroorganizmi v obliki lepljive snovi, ki rastejo na zobnih kronah in se širijo vzdolž zobnih korenin. So brezbarvne in prosojne. Zobne obloge so osnova za nastanek kariesa in periodontalnih bolezni. Tršim oblogam na zobeh pravimo zobni kamen. Gingivitis pomeni vnetje dlesni, ki ga spremljajo rdečica, otekline in krvavitve.

 

Ali je uporaba zobne paste s fluoridom varna tudi za ljudi, ki so izpostavljeni oskrbi z vodo, ki vsebuje fluorid?

Velika strokovna zobozdravstvena združenja, vključno z Ameriškim in Britanskim zobozdravstvenim združenjem (ADA in BDA), priporočajo uporabo paste s fluoridom dvakrat dnevno, in sicer ljudem vseh starosti, četudi živijo na območjih, kjer sistem oskrbe z vodo že vsebuje fluorid. (Viri v povezavi z vprašanji o zdravju ustne votline - Oral Care Issues Management Resource, julij 2003) Nedavno objavljeno Cochranovo poročilo zajema 56 kliničnih raziskav, v katerih je bilo vključenih več kot 42.000 udeležencev. Rezultati kažejo, da uporaba zobne paste s fluoridom prinaša pomembne koristi za uporabnika (za približno 25% manj kariesa) tudi na območjih, kjer sistem oskrbe z vodo že vsebuje fluorid.

 

Viri: Marinho, VCC, Higgins, JPT, Sheiham, A., Logan, S.; Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents (Zobne paste s fluoridom za preprečevanje zobnega kariesa pri otrocih in mladostnikih), (Cochranovo poročilo) The Cochrane Library, Številka 1, 2003, Oxford